Fotbollbettingens början

Fotbollsbettingen i Sverige kom igång i samband med att Stryktipset lanserades på 1930-talet. Sverige hade en ekonomisk kris, och enligt experter så är det ofta vid lågkonjunkturer som spelbolagen får fler spelare. Kanske önskar man att komma ur den ekonomiska knipan med hjälp av att vinna pengar. Politikerna i Sverige behövde en lösning och svaret blev en reglerad spelmarknad.

Det finns ju många exempel på statliga lotterier som drar in pengar till statskassan. Därför tänkte man att reglerat spel kommer generera pengar och drömmar. Pengar till staten och drömmen om storvinsten till medborgarna. 1934 så startades spelbolaget Tipstjänst, och redan samma år så kunde man spela på Stryktipset för första gången. Precis som idag så var det engelska eller svenska matcher som man kunde tippa på. Dock så var det aldrig blandat utan antingen bara engelska eller bara svenska.

Stryktipset utvecklas

Från början så såg kupongen lite annorlunda ut, och istället för att tippa 1,X eller 2 så skulle man bara stryka över det lag man inte trodde på. Det ändrades dock snabbt och på kuponger från 1937 så kan man se att man kan fylla i 1, X eller 2. Det var ursprungligen 12 matcher till skillnad från dagens 13 matcher.

Förutom Stryktipset så fanns det två andra spel som Tipstjänst erbjöd sina spelare. Det ena hette siffertipset, och innebar att man skulle tippa på fem matcher från engelska ligan. Detta sägs vara likt det vi kallar femlingar idag som man spelar som kombinationsspel. Idag är dock femlingarna baserade på odds, det var inte siffertipset. Siffertipset hade en utdelning baserat på omsättning precis som Stryktipset. En annan variant som Tipstjänst erbjöd kallades för Pooltipset. Pooltipset innebar att man kunde välja ut matcher själv som man ville spela på. Dessa båda spel är nedlagda sedan lång tid tillbaka.

Det som gjorde Stryktipset populärt var att det var en relativt låg insats i förhållande till vinstchansen. Att få alla rätt på tipset var något som många drömde om. Det blev också en slags fras som folk kunde säga om någon visade sig ha lite extra pengar. ”Har du vunnit på tipset?”, det kan man höra än idag bland den äldre generationen. Denna fras har tagits upp av andra spel, till exempel Eurojackpott, som använt det i sina reklamer. Något som också var bidragande till Stryktipsets framgång var att man kunde skapa system med garderingar.

Stryktipset då och nu

I början så hade varje kupong 12 möjliga spel, och man byggde systemen själv med olika rader. Så småningom kom möjligheten att fylla i 1X eller till och med helgardera med 1X2. Halvgarderingar kostade två rader och helgardering kostade tre rader. Sedan kunde man bygga systemen själv utifrån hur mycket man ville satsa. På den tiden så kostade varje rad 25 öre, idag ligger kostnaden på 1 krona per rad.

Fotbollsbettingens utbud ökar

Från att bara kunna spela Stryktipset och Måltipset (som lanserades 1983), så utvecklade Svenska Spel oddsspel. Det hade funnits inom travsporten under en längre tid, och spelet oddset dök upp 1986. Lången kallades det spelet som använde sig av odds, och ett par gånger i veckan så kom en lista ut över möjliga oddsspel. Det fanns mer än bara fotbollsmatcher, även om fotboll var den absolut dominerande sporten inom oddset. Man använde en ny teknik från USA som gjorde att alla ombuden runt om i Sverige var uppkopplade till en centraldator via sina terminaler.

Stryktipset hade innan detta som regel att man skulle lämna in sitt tips senast 3 dagar innan matcherna spelades. Med hjälp av terminalerna så kunde man nu lämna in både Stryktips och Oddsspel samma dag som matcherna spelades. Samma dag som Lången lanserades så dök även spelet ”Matchen” upp. I detta spel så tippar man slutresultatet i olika matcher. Fotboll var det dominerande utbudet under fotbollssäsongen, och under vintern så tog ishockey över. Så sammanfattningsvis så kan man säga att 1986 var ett revolutionerande år för fotbollsbetting i och med att oddsspel blev möjliga.

Internet ökar utbudet

I och med spelbolagen på internet så har utbudet av fotbollsbetting ökat markant. Från slutet på 1990-talet så har man kunnat spela på fotbollsmatcher, i princip dagligen. Går man in på en normalstor bettingsajt idag så hittar man fotbollsmatcher som man inte visste spelades. Det kan vara allt från en träningsmatch för U19 landslag på Island, till en ligamatch i Filippinerna. Dessa matcher är det förstås svårt att göra research på, och därför är inte spel från svenska spelare så stort. Men spelbolagen är ju internationella och jobbar över hela världen. Därav så har som sagt utbudet blivit rejält mycket större. De största matcherna lockar såklart till mest spel, och under de stora fotbollsmästerskapen så ökar spelbolagens omsättning på fotbollsbetting.

Livebetting är en annan sak som har utvecklats med åren och gjort fotbollen mer spelbar. Från början så satt det oddssättare i realtid och följde matcherna och reglerade oddsen. Detta tog dock lång tid och man gick över till datorer. Oddssättarna programmerar på förhand ett dataprogram att ändra oddsen utifrån olika utfall. Det kan vara ett topplag som hamnar i underläge i en fotbollsmatch, då ökar oddset på att topplaget ska vinna. Skulle topplaget ta ledningen, då blir oddset i princip ospelbart.

Fördelen med livebetting är att man kan sitta på arenan och följa matchen direkt på plats. Känner man att man vill så kan man logga in och lägga några bets på matchen man ser. Det ger en känsla av att kunna påverka sin fotbollsbetting, och det ökar också spänningen.