Fotbollsodds i framtiden

Fotbollsbettingens framtid tycks vara säkrad åtminstone inom oddsspel. Det är fortfarande världens mest populära sport sett till utövare, åskådare och de som bettar. Antalet utövare brukar vara en bra indikation på hur populär bettingen är på sporten. Det kan man se på de nya sporterna och spelobjekten som dyker upp.

Inom E-Sporten så ökar antalet utövare och så även betting på E-Sport. Det svenska fotbollsförbundet har redan nu ett inofficiellt landslag inom spelet FIFA, och flera av de största fotbollsklubbarna har också egna E-Sport fotbollslag. Idag finns både VM och stora turneringar inom den digitaliserade fotbollen, och det ser ut som intresset för det ökar. Denna digitaliserade fotboll kan sägas vara en del av framtiden inom fotbollsbetting.

Fantasy fotboll

Något som har blivit mer och mer populärt hos spelbolagen är att erbjuda spel på ”Fantasy Football”. Detta är en slags digital version av de stora ligorna i världen. Svenska Spel erbjuder fantasy fotboll för Allsvenskan. Det går till så att man tar ut spelare i en trupp, och utifrån hur det går i den riktiga Allsvenskan så samlar de poäng. Det är alltså riktiga spelare som finns med i de officiella spelartrupperna som man kan välja mellan. Man kan då ta någon spelare från AIK och ett par spelare från Malmö eller vilka lag man nu vill. Som manager så har man en budget och alla spelare kostar olika mycket. Man kan alltså inte ta ut bara stjärnor i sin trupp, utan man måste hålla budgeten. Stjärnspelare som förväntas göra mycket mål och så vidare, kostar mer pengar än andra.

Efter varje omgång så delas vinster ut till de managers som har lyckats få ihop mest poäng. Svenska Spel har till och med en egen kanal där experter kommenterar de senaste omgångarna och tipsar om spelare som managers kan välja. Denna form av betting är stor i USA, där finns det både inom basket, baseboll och amerikansk fotboll.

Virtuell fotboll

En variant av fantasifotboll kallas för virtuell fotboll. Detta är en helt digitaliserad variant och alla spelare och lag är påhittade. Det är egentligen ett helt datastyrt spel där man utifrån odds kan betta på i princip samma saker som riktiga fotbollsmatcher. Bet 365 som är ett av de största spelbolagen på nätet erbjuder inte bara fotboll som virtuell sport. Man har även cykelsport, tennis och hästsport. Virtuell fotboll är i princip omöjligt att göra research på, det blir mer som ett slumpspel. Lagen som man kan betta på spelar antingen i något som kallas Premier League, men det finns även Super League och VM.

Förutom att betta på matcherna så kan man också följa matcherna live. Det är liknande grafik som på ett tv-spel och det dyker upp repriser och annat under matchens gång. Matcherna är inte lika långa som en riktig match, utan de tar runt 5-10 minuter att se en match. För de som är fotbollsintresserade så kanske inte detta är något som man lockas av, men den som gillar betting kan absolut få ut lite underhållning av detta. Oddsen är likvärdiga de som erbjuds på riktiga matcher.

Spel på lägre divisioner

Under de senaste åren så har flera spelbolag jobbat med att erbjuda spel på de lägre divisionerna. I Sverige så har man kunnat spela på matcher så långt ned som till division 6. Detta innebär att även om man inte är elitspelare så kan man spela på sitt eget lag. De flesta som spelar i lägre divisioner har ju ett stort intresse för fotboll, och att kunna betta på sitt eget lag ger ju en extra krydda. Dock har det uppstått vissa problem kring misstänkta ”läggmatcher”. Spelbolagen har då kunnat stänga av spel vid misstanke om detta, precis som man gör även i de stora ligorna.

I de större ligorna kan organiserade brottslingar erbjuda mutor för att spelare ska förlora en match. I de lägre divisionerna så kan spelare själva gå in och spela på att sitt eget lag ska förlora. När sedan matchen spelas så gör man inte sitt bästa, och en förlust på planen ger då istället en ekonomisk vinst. Detta är som tur är inte jättevanligt, men det drar tyvärr ner intresset för spel på lägre divisioner. Dessutom så kräver spel på lägre divisioner att spelbolagen har duktiga oddssättare som håller koll på dessa matcher och sätter rimliga odds.

Framtidens fotbollsbetting

Vad kan man då säga om framtidens fotbollsodds? Jo den vanliga traditionella fotbollsbettingen ser ut att fortsätta i samma spår som det gjort de senaste 25 åren. Både Stryktips och oddsspel kommer att hålla sin status inom den snara framtiden. Stryktipset har gjort korrigeringar sedan de fått större konkurrens av spelbolagen på nätet. Idag kan man som ensam vinnare på 13 rätt vinna 10 miljoner kronor. Det som troligen kommer utvecklas mer är just det individuella spelet kring fantasy fotboll, som ändå baseras på de riktiga lagens resultat.

Att kunna välja spelare från alla världens lag och spela mot spelare från hela världen i multinationella ligor. Det kan vara en del av framtidens fotbollsbetting. De stora spelbolagen kommer ständigt med nya spel och utvecklar sin livebetting kontinuerligt, vilket också gör spelmöjligheterna och utbudet större. Om man också lägger till möjligheten med nya betalningsmöjligheter kring bitcoin och virtuella valutor så ser framtiden inom fotbollsodds onekligen spännande ut. Det gäller bara att hålla sig uppdaterad och ha koll på utvecklingen så kan man även i framtiden finna stor underhållning inom betting på fotboll.