Nybörjartips

Om man inte är så insatt inom fotbollsbetting så kan man anses vara nybörjare. Det kan också vara så att man är nybörjare inom betting på nätet. Man kan ju faktiskt ha varit en regelbunden spelare hos Svenska Spel och hos deras ombud. Förr var man tvungen att besöka ett spelombud och fylla i en kupong rent fysiskt för att lägga sina bet.

Idag har både Svenska Spel och andra spelbolag sina kunder på nätet. Det finns dock kvar ombud runt om i Sverige, och det krävs nog ett generationsskifte innan dessa försvinner. Spelet på nätet har ju bara funnit i dryga 15-20 år, och ett spel som Stryktipset har funnits i nästan 90 år. De spelare som idag är i 50-60 års åldern gillar fortfarande att gå till ombuden i stor utsträckning. Så generationsskiftet håller på, men tar tid.

Att tänka på som nybörjare

Om man delar upp begreppet nybörjare som vi gjort ovan, så kan man se det i olika grupper.

 1. Nybörjare som inte kan betting eller fotboll.
 2. Nybörjare som kan betting, men inte fotboll.
 3. Nybörjare som kan fotboll, men inte betting.

För dessa grupper så kan man säga att det kan behövas olika tips för att förbättra sin betting. Börjar man med de som inte kan betting eller fotboll så är det första tipset att läsa på om fotboll och titta på ett par matcher tillsammans med någon som kan fotboll.

Om man vill så kan man gå med i ett bolagsspel på stryktipset eller måltipset som är gedigna fotbollsspel. Ett bolagsspel är ett spel där man delar insatsen mellan flera spelare, och således delas vinsten också. Istället för att satsa 50 kronor på Stryktipset så kan man gå ihop med två eller tre vänner och spela för 50 kronor var vilket ger betydligt större insats. Då kan man spela större eller fler system vilket ökar vinstchanserna. Så för en nybörjare inom betting så finns två huvudtips:

 • Se på fotboll tillsammans med någon som kan fotboll.
 • Delta i bolagsspel med andra som är duktiga på betting.

Nybörjare som kan betting, men inte fotboll

Denna grupp skulle kunna vara travintresserade och förstår sig på vinnarspel och kanske hur man bygger spelsystem inom betting. Det kan också vara spelare som gillar hockey eller andra sporter och har stenkoll på bettingen, kanske även livebetting. Oavsett vad så har dessa en bra grund för att lyckas inom fotbollsbetting. Det första tipset för dessa är precis som för de ovanför, att se på fotboll med någon som kan fotboll. Det krävs att man ser flera matcher, det räcker inte med en eller två för att kalla sig kunnig.

Ett riktig bra tillfälle är vid stora fotbollsmästerskap som VM eller EM. Här kan man se matcher med bekanta och samtidigt få en känsla för hur matcherna utspelar sig. Det är dock skillnad att spela på en landskamp gentemot en ligamatch eller en Champions League match. Om det dessutom är en slutspelsmatch i CL så är det ytterligare faktorer att ta hänsyn till. Ett bra tips är att jobba med garderingar i början. Att tex satsa på favoriter på hemmaplan, tillsammans med att man tar hjälp av bettingforum för att hitta riktigt bra odds. Så sammanfattningsvis kan man säga för denna grupp att tipsen är:

 • Se på fotboll tillsammans med någon som kan fotboll.
 • Jobba med garderingar för att minska risker.
 • Använd tips från bettingforum för bra odds.

Nybörjare som kan fotboll, men inte betting

Spelare ur denna kategori brukar oregelbundet lägga in något enstaka bet på Lången eller kanske ett par rader på Stryktipset. Ofta så kan de här personerna sitta och diskutera både det ena och andra utfallet på de mest svårtippade matcherna. En del journalister som skriver i tidningar skulle kunna falla in i denna kategori. Många ur denna grupp tror helt enkelt att de är experter, men deras tips kan vara mer tabell eller faktabaserat än rimlighetsbaserat. Om man bara följer hur lagen ligger till i en tabell så kan vem som helst säga vem som borde vinna.

Skillnaden på en som lyckas med sin betting är att den tar till fler aspekter än bara ligaplacering. Hemmaplan, underlag, spelartrupp, tränaren, derby, och väder är bara några aspekter som bör vägas in. Dessutom så kan man lägga till hur olika spelsajter har olika odds, samt vilka spelsajter som jobbar med oddsboost osv. Om man blir ny medlem på en spelsajt så kan man med en oddsboost få upp ett favoritodds från 1.75 till 15 gånger pengarna. Detta är dock ett engångserbjudande med omsättningskrav, så man får tänka långsiktigt när man tecknar nytt konto på en ny sida. Slutsatsen är att bara för att man kan lite om fotboll så blir man inte fotbollsbettingexpert. Tipsen till denna grupp är således:

 • Titta inte bara på tabellplacering.
 • Väg in ovanliga yttre faktorer.
 • Jämför spelsajter och deras erbjudanden, tex oddsboost.

Sammanfattning för nybörjare på fotbollsbetting

Fotboll är världens största sport, och den sport som flest bettar på i världen. Detta gör att flera spelbolag satsar globalt och har gemensamma sportsbooks för flera länder. För att bli bra och lyckas med sin betting så ska man förstå hur man gör för att betta. Dessutom ska man förstå sig på hur man jobbar med system inom betting och vilket spelutbud som finns utöver vinnarspel. Kan man kombinera det med en bra research på varje match så har man alla förutsättningar att lyckas.