Nationella ligor

Fotbollen på klubbnivå är ofantligt stor. Engelska Premier League är historiskt sett den största tillsammans med italienska Serie A. Även tyska Bundesliga har attraherat både spelare och publik länge. Numera har dock spanska La Liga passerat Bundesliga. Även i Brasilien, Frankrike och Portugal finns anrika ligor som omsätter mycket pengar och har starka lag. År 1956 startade Europacupen för lagen som vann sina inhemska ligor. Många storlag tampades med varandra i prestigefyllda finaler.
med fler lag och har från och med säsongen 2008 16 lag.

READ MORE
Europeiska mästerskapen

Eftersom många länder i Europa har framgångsrika landslag i fotboll så föddes idén om att också arrangera EM i fotboll. Europamästerskapen spelades för första gången i Frankrike år 1960 och segrande lag var dåvarande Sovjetunionen. Sedan dess har EM spelats var fjärde år och mest framgångsrika nation är Tyskland med tre EM-guld. Senaste EM ÅR 2008 vanns dock av det skönspelande Spanien. Liknande turneringar finns numera även i andra världsdelar, exempelvis Afrikanska mästerskapen och Asiatiska mästerskapen. Fotbollens globala spridning har bara ökat med åren.

READ MORE
VM i fotboll

Snart var sporten så populär att internationella fotbollsförbundet FIFA kunde arrangera det första världsmästerskapet i fotboll år 1930. Mästerskapet avgjordes i Uruguay och hemmalaget vann turneringen efter finalseger mot grannlandet Argentina. Sedan dess har VM spelats var fjärde med undantag för åren under andra världskriget mellan 1939-1945. Totalt har det blivit 18 världsmästerskap och sommaren 2010 är det dags igen när VM för första gången spelas i Afrika. Sydafrika står då som värld. Brasilien har tagit fyra VM-titlar, vilket är flest av alla nationer.

READ MORE
Fotbollens historia

Fotbollen har en lång och anrik historia. Spel som liknar dagens fotboll fanns i Kina och Italien redan på 1300-talet. Den ”moderna” fotbollen uppstod dock i England på 1840-talet. Den första officiella landskampen spelades mellan England och Skottland år 1872. Matchen slutade 0-0. Vid sekelskiftet spreds sporten till övriga Europa, främst Frankrike, Italien och Spanien. Samtidig fick den fäste i Sydamerika.

READ MORE