Själva ordet ”odds” betyder inte helt oväntat ”proportionen mellan vinst och insats”. Om vi ska förenkla det hela något så kan man säga att ju högre odds desto mindre sannolikhet för att vinna på satsningen. Men ju högre oddsen är desto mer pengar står det ju att vinna så därför kan det ju vara värt att chansa.

Så om jag nu skulle välja att göra en satsning på ett utfall som har låga odds (hög sannolikhet) så har jag större chans att vinna men det blir inte särskilt stora pengar. Satsar jag på ett utfall som har höga odds (låg sannolikhet) så minskar chansen att vinna men om jag vinner så blir summan pengar så mycket större.

Hur bestäms oddsen då?

På varje spelbolag sitter det människor som har en gedigen erfarenhet och är specialister på att sätta odds. Varje enskilt spelbolag sätter sina egna och därför kan det vara olika odds på samma match eller lopp på olika spelbolag. När man sätter odds på något så är det en stor mängd olika faktorer som spelar in. Det kan vara allt från startelvan i lagen till vem som haft skador och om det är bortamatch respektive hemmamatch. Sedan tittar man såklart på skytteligor och målstatistik.

Sedan finns det en del olika typer av odds, det finns odds som är ”fasta” och odds som är ”flytande”. De odds som man kallar för ”fasta odds” är förutbestämda av spelbolaget som man spelar hos och kommer inte att bli påverkade av mängden lika satsningar etc. De odds som man kallar för ”flytande odds” kan ändra sig under tiden, dem förändras då beroende på hur många människor som satsar på samma odds när det gäller en match.

Hur läser man odds?

Hur man skriver ut och hur man läser odds är lite olika, här i Sverige så kan man se att två olika sorter används. Dels så skriver man ut odds i decimalform och dels skriver man ut odds i den Engelska formen. Det är inte alls svårt att läsa odds när dem skrivs ut i decimalform, om det till exempel är 1,40 på en satsning som jag gör och jag satsar hundra kronor så kommer jag att vinna 1,40 x 100 om det går in. Däremot kan det vara lite krångligare att läsa de Engelska oddsen, de skrivs ut på ett lite annorlunda sätt än decimaloddsen. Man ställer helt enkelt upp oddsen som bråktal istället. Så om jag satsar hundra kronor på ett Engelskt odds som skrivs 4/1 så vinner jag 4 kronor per satsad krona plus min insats om min satsning går in.

Hur väljer man korrekt bettingtips?

Det är en djungel av odds och tips för spel online på sport, det kan vara riktigt svårt att veta vart man ska vända sig för att få de bästa odds på nätet. När det kommer till fotbollsodds kommer du att hitta många spelbolag som har dessa tillgängliga, något som såklart är roligt. Däremot kan det fortfarande vara bra att veta om statiskt för att vinna så mycket som möjligt på sportsbetting online. Alla vill vi vinna på speltips fotboll men få spelare kan göra det med stil och du kan bli en av dem. Det gäller att du vet vad som kan hjälpa dig och det följs med ett par enkla tips.

Basera din valda odds på kloka beslut, det finns ingenting som heter att du behöver bestämma dig direkt utan du kan istället ta det lugnt och vet att du har tagit ett bra beslut när du väl har bestämt dig att spela på odds online. Satsa på en match där du vet mycket om lagen till exempel vilka som ska spela, om någon är skadad och om det är hemma eller borta match för laget som du satsar på. Det och mer kan vara avgörande för resultatet på din betting på nätet. Om du vill läsa mer om speltips i fotboll och andra sporter kan du ta del av svenska bettingguider som hos oss för att få en rättvis chans att vinna på spel på internet.