Speltips på fotboll

Vem vinner matchen? Det är den vanligaste frågan inför en fotbollsmatch. Om två personer som gillar olika lag diskuterar detta så kan de hålla på i flera timmar. Ingen av dem kan egentligen överbevisa den andre, däremot så kan man komma fram till vad som är rimligt. Om en av dem gillar Barcelona och den andre gillar Malmö FF och dessa ska mötas i Champions League så är alltid Barcelona favoriter. Läs mer om Champions Leauge gruppspel 2018 här. Det spelar ingen roll om sju spelare i startelvan är utbytta, Barcelona kommer att ha lägst odds. Är det då värt att spela på dem? Kan man spela på annat än bara vinnare? Vad bör man tänka på i sådana här fall? Det kan och bör diskuteras, och vi kommer ta upp exempel här nedan.

Vinnarspel på favoriter

Det finns självklart yttre faktorer som kan påverka en match som vi tog upp ovan. Barcelona kanske ska besöka Sverige på vintern. Det kan vara snö på planen och jättekallt, vilket gynna Malmö. Det ska dock otroligt mycket till innan ett spelbolag sätter Malmö som favorit i en sådan match. Om Barcelona får 1.40 eller kanske 1.50 i odds så kan det vara spelbart för en vanlig spelare. 1.40 är ändå 40% tillbaka på det man satsar, vilket kan ses som ett ok odds i förhållande till risken. Ska man vinna mycket så måste man dock satsa mycket, vilket kanske är att riskera mer än man borde.

I några fall av hundra så kanske Malmö kan kriga till sig ett oavgjort resultat i en sådan match. Så hur ska man tänka kring vinnarspel på favoriter? Jo, man bör tänka långsiktigt. I de stora ligorna så vinner topplagen 90% av sina hemmamatcher mot lag som inte är topplag. I vissa fall så förlorar de bara en eller två matcher på hela säsongen. Då får man tänka långsiktigt och spela konsekvent. Skulle man vilja få upp vinnaroddset så kan man dock satsa på liveodds.

Liveodds startar först när matchen har kommit igång. En dator följer matchen med förprogrammerade kommandon utifrån vad som händer i matchen. Om ett lag gör mål så stoppas spelet tillfälligt och oddsen förändras. Därefter så drar det igång igen.

Annat än vinnarspel

Håller man på med liveodds så gäller det att man är aktiv som spelare och följer matchen. Vissa menar att bettingen blev mycket bättre när spelbolagen utvecklade livebetting. Detta är vi helt benägna att hålla med om. Ska man spela på en match där ett topplag möter ett bottenlag på hemmaplan så kan oddsen vara för låga för att anses spelvärda.

Att PSG vinner mot Guingamp på hemmaplan till 1.05 gånger pengarna är inte värt risken. Om man däremot ser till livebetting så brukar oddsen börja på samma när matchen precis startar. Skulle dock inte PSG göra mål inom tio minuter så ökar oddset till kanske 1.10. Om Guingamp håller tätt upp till 30 minuter så ökar det kanske till 1.25 eller 1.30, och är det oavgjort i halvtid så kan oddset vara uppe på 1.40. Helt plötsligt så kan man ha ett spelvärt odds.

Det är också enligt statistiken så att topplagen ofta avgör i andra halvlek och då har livebettingen ett bra spel på det. Man kan få odds på att det är oavgjort i halvtid. Detta kanske startar på 1.50 eller 1.60 vilket kan anses spelbart. Kombinerar man ett oavgjort resultat i halvtid med PSG vinst vid matchens slut så kanske man kommer upp i hela 1.80 eller 1.90. Är man bara aktiv och söker inom livebettingen så hittar man ofta mycket spelvärda saker i de matcher som på förhand ses som ointressant och har lågt spelvärde.

Över eller under

Något annat som är bra att sätta sig in i är över/under spel. Det innebär att man ska förutse om det blir över eller under att antal olika saker i en match. Tex över 1,5 mål i matchen, eller under 7,5 hörnor. Kanske man vill spela på över 2,5 gula kort i matchen eller något annat. Spelbolagen erbjuder ofta lite mer utmanande över/under spel än bara att tippa vinnare. Om man gillar livebetting så kan man ofta spela på vilket lag som får nästa hörna eller inkast. Det kan också finnas spel på vilken spelare som gör nästa mål osv. Så vill man hitta alternativ till vinnarspelen så finns det ofta upp emot 100 olika spel på många fotbollsmatcher, när det kommer till livebetting.

Kombinationsspel

Flera sajter erbjuder kombinationsspel, där man satsar på olika saker på olika fotbollsmatcher. Kanske man tippar att Arsenal vinner sin match till 1.45 gånger pengarna. På det så tippar man att det blir fler än 1,5 mål i matchen mellan Milan och Inter till oddset 1.55. Sedan lägger man till ett bet på att Hamburg mot Stuttgart resulterar i över 5,5 hörnor till oddset 1.75. Sammanlagt så får man då en kombination på 1.45×1.55×1.75 vilket ger 3.93 i odds. Detta spel kräver dock att alla tre utfallen går in för att det ska bli vinst.

Vill man spela kombinationsspel så kan det vara värt att satsa på lägre odds och fler favoriter. Spelar man på fler matcher så kan man ju följa fler matcher med intresse vilket är kul för den sportintresserade. Kombinationsspelen är ett sätt att få upp oddsen lite mer, men samtidigt så ökar ju risken lite grann. Det kan dock vara värt ett försök.